Τι είναι η κομποστοποίηση Bokashi; ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

0
Τι είναι η κομποστοποίηση Bokashi;  ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening
κουβάς μποκάσι και πίτουρο μποκάσι
Κάδος Bokashi, πίτουρο bokashi και υπολείμματα φαγητού είναι όλα όσα χρειάζεστε για την κομποστοποίηση bokashi

Από την προσκεκλημένη συγγραφέα Tiffany Lei

Το Bokashi είναι μια αναερόβια διαδικασία που χρησιμοποιεί EM (αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς) για να ζυμώσει τα υπολείμματα τροφών και να τα μετατρέψει σε έτοιμο προς χρήση λίπασμα κήπου. Το EM βοηθά στη διάσπαση των απορριμμάτων της κουζίνας και αποτρέπει τη σήψη και τη βρώμα τους. Το Bokashi διαφέρει από την παραδοσιακή κομποστοποίηση στο ότι είναι μια διαδικασία ζύμωσης και όχι μια διαδικασία αποσύνθεσης. Η ομορφιά του Bokashi είναι ότι μπορεί να γίνει απευθείας στην κουζίνα σας και δεν απαιτεί ένα μεγάλο σωρό από υπολείμματα αυλής σε έναν κάδο κομποστοποίησης σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς λειτουργεί η κομποστοποίηση bokashi

Η παραδοσιακή διαδικασία κομποστοποίησης απαιτεί αέρα, νερό, υγρασία και τακτική ανάδευση για να επιταχυνθεί η αποσύνθεση (μαζί με τη βοήθεια από αερόβια βακτήρια). Αντίθετα, η διαδικασία Bokashi χρησιμοποιεί μόνο «πίτουρο μποκάσι» και ένα αναερόβιο (χωρίς οξυγόνο) περιβάλλον για τη ζύμωση υλικών. Το πίτουρο Bokashi αναπτύσσεται από EM και μείγμα πίτουρου ρυζιού ή σιταριού. Όταν προστίθεται σε υπολείμματα τροφών, η ζύμωση δημιουργεί ένα υγρό λίπασμα και υλικά προ-κομποστοποίησης σε μόλις 2-4 εβδομάδες.

Η διαδικασία Bokashi είναι αρκετά απλή: Ανακατέψτε το πίτουρο bokashi με στρώσεις από υπολείμματα τροφής και αποθηκεύστε το σε αεροστεγές κάδο για περίπου 14 ημέρες. Κάθε δεύτερη μέρα, αποστραγγίστε τα στραγγίσματα, γνωστός και ως „τσάι μποκάσι», από τον κάδο του bokashi για χρήση ως υγρό λίπασμα. Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, θα έχετε ένα «προ-κομποστοποιημένο» ζυμωμένο μείγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τον κήπο σας ή να προστεθεί στο σωρό κομποστοποίησης για να επιταχύνει την αποσύνθεση.

Υλικά που χρειάζονται για την κομποστοποίηση bokashi

Η κομποστοποίηση Bokashi απαιτεί μόνο λίγα υλικά και μπορείτε να την φτιάξετε σωστά στην κουζίνα σας.

Μποκάσι (κουβάς μποκάσι)

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έναν τυπικό μεγάλο κουβά με καπάκι για να λειτουργήσει ως κάδος μποκάσι. Αν και κοστίζει περισσότερο από έναν συνηθισμένο κουβά, ένας κάδος bokashi αξίζει την τιμή του. Εκτός από τη μεγάλη χωρητικότητα, το αεροστεγές καπάκι και τη στιβαρή κατασκευή, ένας κουβάς bokashi έχει μια ράβδο για εύκολη συγκομιδή του τσαγιού bokashi.

Πίτουρο Bokashi

Το πίτουρο Bokashi είναι απαραίτητο για τη διαδικασία κομποστοποίησης bokashi. Πολλοί κάδοι bokashi περιλαμβάνουν το πίτουρο με την αγορά.

Υπολείμματα τροφίμων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ευρεία γκάμα υπολειμμάτων τροφίμων και υπολειμμάτων κουζίνας για τη διαδικασία κομποστοποίησης bokashi. Σχεδόν οτιδήποτε υπήρχε στο πιάτο του δείπνου σας μπορεί να προστεθεί στον κάδο μποκάσι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε σπάσει τα υπολείμματα φαγητού σας σε πολύ μικρά κομμάτια πριν τα προσθέσετε στον κάδο για να τα βοηθήσετε να σπάσουν πιο γρήγορα.

Αποδεκτά υπολείμματα φαγητού για μποκάσι

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα και τσόφλια αυγών
  • Φακελάκια τσαγιού και κατακάθι καφέ
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ψωμί και σιτηρά
  • Κρέας και κόκαλα
διαδικασία ζύμωσης bokashi
Διαδικασία κομποστοποίησης Bokashi

Πώς να κάνετε κομποστοποίηση bokashi στο σπίτι

Βήμα 1: Προσθέστε πίτουρο bokashi και υπολείμματα τροφής στον κάδο του bokashi

Ρίξτε μια μικρή ποσότητα πίτουρου μποκάσι στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε υπολείμματα τροφής πάνω από το πίτουρο μποκάσι, αλλά όχι περισσότερο από ένα στρώμα πάχους 2 ιντσών.

Βήμα 2: Πιέστε το σωρό

Πιέστε σταθερά τα υπολείμματα φαγητού και στη συνέχεια πασπαλίστε μια κουταλιά της σούπας πίτουρο μποκάσι πάνω από τα υπολείμματα. Εάν δεν θέλετε να αγγίξετε τα υπολείμματα, χρησιμοποιήστε ένα μικρό πιάτο για να «στριμώξετε» το σωρό. Μόλις προσθέσετε τα υπολείμματα φαγητού, κλείστε με το καπάκι.

Βήμα 3: Επαναλάβετε τη διαδικασία

Για κάθε στρώση 2 ιντσών από υπολείμματα φαγητού που προσθέτετε, πιέστε το σωρό, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας πίτουρο μποκάσι και επανατοποθετήστε το καπάκι. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει ο κάδος του bokashi.

Εφόσον η διαδικασία λειτουργεί καλύτερα με όσο το δυνατόν λιγότερο οξυγόνο, ανοίγετε το καπάκι μόνο όταν προσθέτετε φρέσκα υλικά.

Βήμα 4: Συγκομιδή τσαγιού bokashi

Μπορείτε να μαζεύετε τσάι μποκάσι από το στόμιο στον κάδο του μποκάσι κάθε δεύτερη μέρα. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται σε τακτική βάση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια άσχημη μυρωδιά αν αφεθεί στον κάδο του bokashi. Αλλά μην το χρησιμοποιείτε πλήρως, διαφορετικά μπορεί να καταστρέψετε τα φυτά σας. Αραιώστε το τσάι bokashi 10:1 με νερό πριν λιπάνετε τα φυτά σας. Χρησιμοποιήστε το λίπασμα εντός μιας ημέρας μετά τη συγκομιδή.

Βήμα 5: Αφήστε το bokashi σας ανενόχλητο για 2 εβδομάδες

Εκτός από την αποστράγγιση του τσαγιού bokashi, μην ενοχλείτε τον κάδο για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, συλλέξτε το μείγμα που έχει υποστεί ζύμωση πριν από το λίπασμα στο τέλος της περιόδου. Προσθέστε το μείγμα τουρσί στον κάδο σκουληκιών ή στο σωρό κομπόστ ή θάψτε το σε ένα ρηχό σημείο του κήπου όπου μπορείτε να το αφήσετε να αποσυντεθεί χωρίς οσμές.

Η διαδικασία κομποστοποίησης bokashi είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι και απαιτεί περιορισμένο χώρο. Επιπλέον, σας δίνει έτοιμο προς χρήση τσάι μποκάσι και προ-κομπόστ σε μόλις δύο εβδομάδες.

Βιογραφικό συγγραφέα: Η Tiffany είναι η ιδρύτρια στο Οδηγός κήπου. Είναι παθιασμένη με την κηπουρική και ελπίζει να εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής της κηπουρικής και να ξεκινήσουν την κομποστοποίηση.

Schreibe einen Kommentar