Ο τρόπος καλλιέργειας βατόμουρου του Lee Reich – A Way To Garden

1
Ο τρόπος καλλιέργειας βατόμουρου του Lee Reich – A Way To Garden

ρεΜΗ ΠΕΣ «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΜΟΥΡΑΚΙΑ», λέει ο Lee Reich, του οποίου το διδακτορικό εξέτασε παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του Vaccinium corymbosum, το βατόμουρο. «Ακολούθησε τη συνταγή και μπορείς». Τι ακριβώς είναι λοιπόν το Lee’s Rx; Καλύπτεται στο τελευταίο του βιβλίο, «Καλλιεργήστε τα φρούτα φυσικά», μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για κάθε οικιακή καλλιέργεια φρούτων (σε γλάστρες ή στο έδαφος) από ακτινίδιο μέχρι πόδι, εσπεριδοειδή έως ρόδι έως απλές παλιές φράουλες, μήλα και αχλάδια, 31 είδη συνολικά. Μπορείτε να λάβετε τις συμβουλές του για τα βατόμουρα παρακάτω—και θα σας ενημερώσω ακόμη και για το τι συμβαίνει στην επάνω φωτογραφία.

Λι Ράιχ Και έχω γράψει για την κηπουρική για παρόμοιο μεγάλο χρονικό διάστημα, συνδέοντας και συνεχίζω σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μας. Την τελευταία φορά που τον είδα; Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της Open Day του Garden Conservancy, όταν μόλις ανέβηκε στο δρόμο, προς έκπληξή μου. Τα βιβλία του „A Northeast Gardener’s Year“ και „Uncommon Fruits Worthy of Attention“, που εκδόθηκαν πριν από περίπου 20 χρόνια, είναι τα αγαπημένα μου εδώ και καιρό, και το νεότερο, „Grow Fruit Naturally“, έχει τη χαρακτηριστική συγχώνευση της στερεάς επιστήμης του Lee. πρακτική, κοινή λογική εμπνευσμένη από τη φύση και μια σταθερά προσεκτική σχέση με το περιβάλλον.

καλλιέργεια βατόμουρων

ΤO BE PROLIFIC παραγωγοί φρούτων, τα βατόμουρα έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις εδάφους, αναγνωρίζει ο Lee, αλλά καταφέρνει να το παρέχει και να παίρνει περισσότερα από 180 λίτρα φρούτων κάθε χρόνο από 16 τύπους θαμνών στον κήπο του σπιτιού του (τον οποίο αποκαλεί «αγρόκτημα», όπως σε μισό αγρόκτημα, μισό κήπο) στο New Paltz της Νέας Υόρκης, απέναντι από το Hudson από όπου κάνω κήπο.

Μου? μεγαλώνω χαμηλούς θάμνους (Vaccinium angustifolium) και τους θαμνώδεις τύπους, και τα δύο ιθαγενή είδη της Ανατολής, για τα ανοιξιάτικα λουλούδια, το κόκκινο φύλλωμα του φθινοπώρου (κάτω) και το γεγονός ότι είναι τα αγαπημένα των πουλιών (και δυστυχώς ο τοπικός μου στρατός των τσιπουνιών). Δεν τρώω ποτέ ούτε ένα μούρο.

Ο Λι παίρνει τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά. Η συνταγή του για επιτυχία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Προσδιορίστε ένα ηλιόλουστο σημείο και, στη συνέχεια, προσαρμόστε ανάλογα για να προσφέρετε επίσης πολύ όξινο έδαφος που είναι καλά στραγγιζόμενο αλλά υγρό, άγονο («Ναι, καλά διαβάσατε», γράφει ο Lee) και πλούσιο σε οργανική ύλη. Εάν η αποστράγγιση είναι πρόβλημα, σκεφτείτε τη φύτευση σε υπερυψωμένο κρεβάτι.

Ξεκινήστε με μια δοκιμή εδάφους (στα βατόμουρα αρέσει το pH στο εύρος 4-5).

Εάν το pH χρειάζεται ρύθμιση, χρησιμοποιήστε θείο για να οξινίσετε το έδαφος. (Το pelleted είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην εφαρμογή από το σκόνη, λέει, αλλά είτε χρησιμοποιείται σύμφωνα με αυτό που υποδεικνύει η δοκιμή σας.) Προσθέστε το θείο στο έδαφος της τρύπας φύτευσης και επίσης απλώστε το γύρω από την περιοχή που θα είναι η τελική ρίζα ζώνη του φυτού καθώς μεγαλώνει.

Ο Lee αναμιγνύεται σε έναν κουβά με τύρφη για να διορθώσει κάθε τρύπα κατά τη φύτευση. Επειδή η τύρφη είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος και υπό έντονο έλεγχο από περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείται, ρώτησα τι άλλο θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε.

«Αυτό που χρειάζεται είναι κάποια μακροχρόνια μορφή οργανικής ύλης που δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», εξήγησε. «Εντελώς σάπιο πριονίδι είναι μια άλλη πιθανότητα. Πιθανώς, το πολύ παλιό κομπόστ θα ήταν επίσης εντάξει επειδή μεγάλο μέρος του θα ήταν σταθεροποιημένη οργανική ύλη που θα απελευθέρωσε θρεπτικά συστατικά πολύ αργά. Επιστροφή στην τύρφη, όμως. αυτή είναι μια μόνο εφαρμογή μία φορά.“

Μετά τη φύτευση, ποτίστε καλά (μια πρακτική που θα πρέπει να διατηρηθεί ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του φυτού στο έδαφος· ο κήπος με βατόμουρα του Lee είναι σε στάγδην άρδευση). Επιστρώστε σε βάθος περίπου 3 ιντσών με ροκανίδια και τσιπς, πευκοβελόνες, φθινοπωρινά φύλλα ή πριονίδι.

Ο Lee αναπληρώνει το σάπια φύλλα κάθε φθινόπωρο, μετά την πτώση των φύλλων – και επίσης ταΐζει τα φυτά εκείνη την εποχή με άλευρο σόγιας με ρυθμό 1 λίβρα ανά 100 τετραγωνικά πόδια. Επανεξετάζει το pH του εδάφους κάθε λίγα χρόνια και προσαρμόζει με περισσότερο θείο όπως υποδεικνύεται.

Ξεκινώντας από την ηλικία των τεσσάρων ετών, το αυστηρό καθεστώς αδρανούς κλαδέματος ξεκινά σε φυτά με θαμνώδη φυτά, επειδή οι βλαστοί ηλικίας έξι ετών και άνω δεν είναι καλοί παραγωγοί καρπών. Στα τέλη του χειμώνα, οι παλαιότεροι μίσχοι (θα έχουν περίπου μια ίντσα πάχος) κόβονται στη βάση (η παραπάνω φωτογραφία δείχνει πώς φαίνεται η βάση ενός ώριμου φυτού μετά το κλάδεμα, με ένα καλό μείγμα από ηλικιωμένους, νεότερους και μεσήλικες στελέχη που απομένουν).

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, οι θάμνοι του Lee εξακολουθούν να είναι παραγωγικοί – και όπως είπα, μπορεί να φάει ακόμη και τα φρούτα. Αυτό οφείλεται στο τελευταίο βήμα στο Rx του: το κιόσκι με βατόμουρο (κορυφαία φωτογραφία, εμφανίστηκε το χειμώνα).

Ό,τι είναι ένα κοτέτσι για τα κοτόπουλα που είναι επιρρεπή στα αρπακτικά, το κιόσκι —διχτυωτό πάνω μέρος και στα πλάγια— είναι για τα βατόμουρα. Μια νόστιμη λύση.

Λίγο πριν φύγει από τον κήπο μου, ο Λι είχε μια ερώτηση για μένα: «Λοιπόν, τι θα κάνεις με αυτό το σύκο σε γλάστρα στο αίθριο αυτό το χειμώνα, Μάργκαρετ;» Θα το βάλω στο μη θερμαινόμενο γκαράζ με τα γιαπωνέζικα σφεντάμια, απάντησα για το φυτό που μόλις αγόρασα αυτή την άνοιξη. Ωχ! Όχι, λέει ο Λι, ο γιατρός των φρούτων. Μαντέψτε το επόμενο κεφάλαιο στο “Καλλιεργήστε τα φρούτα φυσικά” Θα διαβάσω είναι αυτό για τα σύκα – ή διαβάστε αυτή τη συνέντευξη αργότερα για την επιτυχημένη καλλιέργεια σύκων με τον Lee.

«καλλιεργήστε φρούτα φυσικά» από τον Lee Reich

ΤO ENTER ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ του νέου του Lee Reich «Καλλιεργήστε τα φρούτα φυσικά», το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σχολιάσετε απαντώντας στην ερώτηση [NOTE: The giveaway is now closed; comments are always welcome.]:

Τι φρούτο καλλιεργείτε —ή θέλετε να καλλιεργήσετε— στον κήπο του σπιτιού σας; Υπάρχουν συμβουλές ή κόλπα για να μοιραστείτε;

Μην ανησυχείτε, μπορείτε απλά να πείτε, «Καταμετρήστε με» και η συμμετοχή σας θα καταχωρηθεί, σε περίπτωση που νιώθετε ντροπαλός. Δύο νικητές κληρώθηκαν τυχαία μετά το κλείσιμο των συμμετοχών τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Ιουνίου 2012.

ποιο βατόμουρο να καλλιεργήσω;

  • Highbush (V. corymbosum), Ζώνες 4-7; σε ύψος 7 πόδια, αλλά λιγότερο με το κλάδεμα
  • Lowbush (V. angustifolium), Ζώνες 3-7; ένα ρουφηχτό εδαφοκάλυμμα ύψους έως 18 ίντσες. κόβετε ή κόβετε στο έδαφος κάθε λίγα χρόνια για να το ανανεώνετε όπως επιθυμείτε
  • Ημι-υψηλές ποικιλίες (υβρίδια μεταξύ των δύο προηγούμενων ειδών), κάτω από 4 πόδια
  • Rabbiteye (V. asheii, ένας ντόπιος νοτιοανατολικός), Ζώνες 7-9; ρουφηχτός θάμνος ύψους 15 ποδιών, ανθεκτικός στη θερμότητα

επιπλέον βοήθεια από τον ιστότοπο του lee

(Αποκάλυψη: Οι σύνδεσμοι προς το Amazon είναι σύνδεσμοι θυγατρικών, οι οποίοι αποφέρουν μια μικρή προμήθεια.)

αγαπημένες πηγές φρούτων του lee

Εγώ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ τον LEE REICH, τον οποίο η Barbara Damrosch αποκαλεί «ο Pied Piper της οπωροκαλλιέργειας», όπου ψωνίζει οπωροφόρα φυτά. Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα του:

Schreibe einen Kommentar