Οι καταστροφικές συνέπειες της αποψίλωσης των δασών ⋆ Big Blog Of Gardening

1

Από τον Guest Author Tammy Sons.

Πριν από τον πολλαπλασιασμό των αστικών ζούγκλων, η πλειονότητα της έκτασης της γης ήταν καλυμμένη από δέντρα. Αλλά η σύγχρονη ανάπτυξη δρόμων, έργων ακινήτων, κτιρίων, γεφυρών και άλλων ανθρωπογενών κατασκευών είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία αποψίλωση των δασών με αποτέλεσμα την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι καταστροφικές συνέπειες της αποψίλωσης των δασών είναι μακροχρόνιες και εκτεταμένες με τη δύναμη να επηρεάζουν όλα τα ζωντανά όντα.

αποψίλωση των δασών
Η αποψίλωση των δασών οδηγεί σε περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, πλημμύρες, διάβρωση του εδάφους και εξαφάνιση ειδών.

Η αποψίλωση των δασών αυξάνει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Ολα φυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κύκλο της ζωής. Τα φυτά λαμβάνουν τη διατροφή τους με μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοσύνθεση, όπου φιλτράρουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι άνθρωποι και τα ζώα και το χρησιμοποιούν ως καύσιμο για τη δική τους παραγωγή τροφής. Σε αυτή τη διαδικασία, τα φυτά αποβάλλουν φρέσκο, καθαρό οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι η κοπή λωρίδων δέντρων έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, επειδή λιγότερα δέντρα ισοδυναμούν με περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και λιγότερο φρέσκο ​​οξυγόνο. Επιπλέον, ο αέρας είναι γεμάτος ρύπους από αναθυμιάσεις αυτοκινήτων, καυσαέρια εργοστασίων, καπνό τσιγάρου, καύση άνθρακα, φράκινγκ φυσικού αερίου και τα παρόμοια. Κάποιοι αποδίδουν την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και παρόμοιες καταστάσεις με την απογύμνωση των δασών.

Η αποψίλωση των δασών έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου στον αέρα

Η κοπή δέντρων και ο υπερβολικός καθαρισμός της γης απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου στον αέρα, συμπεριλαμβανομένου του CO2, του μεθανίου, των υδρατμών, του όζοντος και του υποξειδίου του αζώτου. Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι μόρια στον αέρα που έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Μητέρας Γης. Χρειαζόμαστε ένα ορισμένο ποσοστό αυτών των αερίων στον αέρα, διαφορετικά το κλίμα θα γίνει πολύ κρύο. Αλλά όταν υπάρχουν πάρα πολλά αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του ήλιου διατηρείται στην ατμόσφαιρα αντί να αντανακλάται στο διάστημα, το οποίο παγιδεύει την ηλιακή θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ

Η αποψίλωση των δασών προωθεί τις ανεξέλεγκτες πλημμύρες

Τα δέντρα κάνουν μια αξιοσημείωτη δουλειά στη διαχείριση της υπερβολικής απορροής των καταιγίδων και των πλημμυρών, απορροφώντας την υγρασία από τις ρίζες τους και απελευθερώνοντάς την πίσω στην ατμόσφαιρα. Με την καταστροφή των δασών, δεν υπάρχουν φραγμοί και προστατευτικά στοιχεία για τη ρύθμιση των υπερβολικών ποσοτήτων όμβριων υδάτων. Χωρίς αυτά τα ζωτικά ριζικά συστήματα, το έδαφος γίνεται υπερκορεσμένο και πλημμυρίζει, καταστρέφοντας ή καταστρέφοντας περιουσίες, εξασθενίζοντας την άγρια ​​ζωή και απειλώντας την ανθρώπινη ζωή.

Αγορά στο Amazon: Το Παγκόσμιο Δάσος: Σαράντα τρόποι που τα δέντρα μπορούν να μας σώσουν


Η αποψίλωση των δασών οδηγεί σε διάβρωση του εδάφους

Χωρίς οι ρίζες των δέντρων να σταθεροποιούν το έδαφος, εμφανίζεται διάβρωση του φυτικού εδάφους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο δυσμενείς επιπτώσεις: κατολισθήσεις και λάσπη του νερού. Μια κατολίσθηση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα όταν η γη υποχωρεί και θάβει κοινότητες. Περιουσίες και ζωές χάνονται σε μια στιγμή. Η ιλύωση του νερού συμβαίνει όταν τα λεπτά μεταλλικά σωματίδια αιωρούνται στο νερό. Η διάβρωση δημιουργεί υδάτινη λάσπη και αυτά τα σωματίδια καταλήγουν σε δεξαμενές, τοπικές υδάτινες οδούς και ωκεανούς, όπου δεν ανήκουν και απειλούν την υδρόβια ζωή. Διαταράσσουν την ανάπτυξη των κοραλλιών, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής.

Η αποψίλωση των δασών καταστρέφει πολλούς βιότοπους ζώων

Η αχαλίνωτη απογύμνωση των δασών οδηγεί στην καταστροφή πολλών ζωικών ενδιαιτημάτων. Η πλειοψηφία των ζωντανών πλασμάτων της γης αποκαλούν τα δάση σπίτι τους. Τα ζώα που ζουν εκεί συνυπάρχουν, με το καθένα να εξυπηρετεί έναν σκοπό στην εξισορρόπηση του τοπικού οικοσυστήματος. Όταν τα δάση κόβονται, η άγρια ​​ζωή που κατοικεί είτε μετακομίζει σε άλλη δασική περιοχή είτε πεθαίνει λόγω έλλειψης τροφής και στέγης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποψίλωση των δασών έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων ειδών, όπως π.χ Spix’s Macaw και Ανατολική Πούμα.

Η αποψίλωση των δασών προκαλεί ένα φαινόμενο ντόμινο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της εξαφάνισης ειδών και της μείωσης της βιοποικιλότητας. Πρέπει να ληφθεί προσεκτική εξέταση για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των αναπτυξιακών προγραμμάτων και της διατήρησης των δασών.

Βιογραφικό συγγραφέα: Η Tammy Sons είναι η ιδιοκτήτρια του Νηπιαγωγείο χονδρικής στο Τενεσί Το Tn Nursery είναι ένας διαδικτυακός αποστολέας νηπιαγωγείων με ταχυδρομική παραγγελία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των φυτωρίων εδώ και 65 χρόνια. Στόχος μας είναι όχι μόνο να δωρίσουμε φυτά σε πανεπιστήμια για έρευνα, αλλά και σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές με δασικές πυρκαγιές, τυφώνες και κατεστραμμένες περιοχές από ανεμοστρόβιλους.

Schreibe einen Kommentar