Η τοποθεσία του λατομείου Atlanta Bellwood μεταμορφώνεται για το μέλλον

6
Η τοποθεσία του λατομείου Atlanta Bellwood μεταμορφώνεται για το μέλλον
image_pdf

Έργο Ατλάντα

Atlanta’s Westside Park/Bellwood Quarry Megaproject Finds Echelon and Belgard Materials A Perfect Fit

Το λατομείο Bellwood στην Ατλάντα, GA δεν θα λειτουργεί πλέον ως Walking Dead λάκκο ζόμπι ή α Stranger Things υπερφυσική παιδική χαρά. Το βαθύ φαράγγι μήκους 400 ποδιών, ένα αναγνωρίσιμο σκηνικό γυρισμάτων για τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου έργου πολλαπλών φάσεων που θα μεταμορφώσει εντελώς την παραμελημένη περιοχή Westside και θα αντιμετωπίσει αρκετούς μακροπρόθεσμους δημοτικούς στόχους.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πέρυσι, το λατομείο Bellwood θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο δοχείο αποθεμάτων νερού της Ατλάντα, ενώ οι γύρω περιοχές όπου εισέβαλαν το kudzu αναπτύσσονται σε Westside Park, έναν χώρο αναψυχής πολλαπλών χρήσεων 280 στρεμμάτων. Η Ατλάντα γνώρισε μια αφθονία ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία λόγω της εισροής νέων κατοίκων, της επέκτασης των επιχειρηματικών ευκαιριών και της εφαρμογής της Atlanta BeltLine—ένα μονοπάτι πεζών/ποδηλάτων που σχεδιάστηκε να περιστρέφεται τελικά σε ολόκληρη την περιοχή του μετρό. Το έργο Westside Park/Bellwood Quarry αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν τον εκρηκτικό πληθυσμό: έλλειψη νερού και πλεονάσματα. μια γερασμένη υποδομή· και πρωτοβουλίες για την εξισορρόπηση της ανάπτυξης με περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές.

Νερό για το μέλλον

Μετά από χρόνια σύλληψης του έργου, οι εργολάβοι έσπασαν δραματικά το έδαφος ενεργοποιώντας μια ισχυρή βαρετή μηχανή με το παρατσούκλι „Driller Mike“, για να τρυπώσουν μια σήραγγα μήκους πέντε μιλίων, διαμέτρου 10 ποδιών που συνδέει τον ποταμό Chattahoochee με το Bellwood Quarry και το Hemphill Water. Εγκατάσταση Επεξεργασίας. Ο επόπτης της σήραγγας, Larry Weslowski, εξήγησε: «Μόλις ενεργοποιήθηκε, ο Driller Mike ήταν σε υπηρεσία όλο το εικοσιτετράωρο για σχεδόν ένα μήνα».

Αυτό το φαράγγι χωρητικότητας 2,5 δισεκατομμυρίων γαλονιών θα συγκρατήσει σύντομα ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος πόσιμου νερού της Ατλάντα, αυξάνοντας τα αποθέματα από τρεις σε πέντε ημέρες σε 30-90 ημέρες με τα αποθέματα νερού της πόλης να υποβάλλονται σε επεξεργασία στις κοντινές εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού Hemphill και Chattahoochee. Σύμφωνα με τον Ανώτερο Διευθυντή Λεκανών Απορροής της Ατλάντα, Ade Abon, «Η αύξηση των αποθεμάτων ακατέργαστου νερού θα αποδειχθεί κρίσιμη εάν η πόλη βιώσει μια μέρα χωρίς νερό από τον ποταμό Chattahoochee – τη μόνη πηγή του – με οικονομικό αντίκτυπο 250 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα».

Καθώς η συνδετική σήραγγα διαμορφώθηκε, άρχισε η κατασκευή στο εργοστάσιο και τις τοποθεσίες λατομείου. Σχεδιασμένες για λειτουργικότητα, αυτές οι κατασκευές—σχεδιασμένες για να στεγάζουν αντλιοστάσια, χώρους γραφείων, εργαστήρια και ηλεκτρικό εξοπλισμό—θα γίνουν επίσης μέρος του τοπίου Westside, απαιτώντας οπτική ελκυστικότητα.Έργο Ατλάντα

Υλικά Χαμηλής Συντήρησης

Με έδρα την Ατλάντα Η PRAD Group, Inc., μια εταιρεία με εμπειρία σε έργα περιβαλλοντικής λεκάνης απορροής, υπήρξε βασικός παράγοντας σε πολλές φάσεις αυτού του εγχειρήματος μεγάλης εμβέλειας. Ο ανώτερος αρχιτέκτονας Tom Steele, επικεφαλής σχεδιαστής των δομών του αντλιοστασίου λατομείου και μονάδας επεξεργασίας, λέει ότι «τα υλικά χαμηλής συντήρησης αποτελούσαν προτεραιότητα τόσο για τις εγκαταστάσεις Hemphill όσο και για το Bellwood Quarry».

Για να συνδυάσουν τη βιωσιμότητα και την αισθητική, δύο προϊόντα από την Oldcastle APG’s Τεκτονισμός κλιμακίου Η επωνυμία επιλέχτηκε: το InsulTech™ Insulated Concrete Masonry System (ICMS). και μονάδες τοιχοποιίας Trenwyth Trendstone® και Mesastone®. Oldcastle APG’s Belgard Οι διαπερατοί από το νερό στρώσεις από σκυρόδεμα (PICP) χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος του συστήματος διαχείρισης όμβριων υδάτων της τοποθεσίας Hemphill.

«Η InsulTech παρείχε τη μόνωση, την ανθεκτικότητα και την ελάχιστη συντήρηση που θέλαμε να επιτύχουμε, σε ένα σύστημα τριών μερών που το έκανε οικονομικά αποδοτικό», σημειώνει ο Steele. Συνδυάζοντας δομικά CMU, μόνωση αφρού EPS, φράγμα αέρα/νερού και εξωτερικό καπλαμά σε μια μονάδα 12 ¼ ιντσών, το σύστημα InsulTech μειώνει τον χρόνο εργασίας και το κόστος σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς μονωμένους τοίχους κοιλοτήτων. Το σύστημα προσφέρει επίσης πραγματική συνεχή μόνωση με βαθμολογία R-16.2 – υπερβαίνοντας τις απαιτήσεις του IECC 2015 – χωρίς να θυσιάζει την αισθητική της τοιχοποιίας.

Όπως κάνει συνήθως, η Echelon παρείχε αυτοπροσώπως βοήθεια και στις δύο τοποθεσίες, προκειμένου να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της εγκατάστασης του καινοτόμου – αν δεν είναι οικείο – σχεδιασμού του συστήματος τοιχοποιίας. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το InsulTech στη Γεωργία», εξηγεί ο Drew Lamberson, διευθυντής/εκτιμητής έργου της Bibler Masonry Contractors, Inc., «άρα χρειαζόμασταν όλοι κάποια εκπαίδευση». Συνεχίζει, «Οι ομάδες GMS και Echelon έκαναν πολύ καλή δουλειά εκπαιδεύοντας όλους μας. Ο Len Browning, ο τεχνικός σύμβουλος της Echelon, κατέβηκε και μας έδειξε πώς να τοποθετήσουμε τα μπλοκ για να κάνουμε τη διαδικασία να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Μόλις καταλάβαμε πώς λειτουργούσε, εξοικονομήσαμε χρόνο και εργασία επειδή τελειώσαμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, τη μόνωση και τη στεγανοποίηση όλα σε ένα βήμα.»

Πέρα από τον χρόνο και την εργασία, ο Steele εκτίμησε την ευελιξία του συστήματος, καθώς ο Σταθμός Αντλίας Bellwood Quarry περιλάμβανε σχεδιασμό πολλαπλών χρήσεων για να στεγάσει αντλίες και ηλεκτρικά συστήματα, καθώς και αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους γραφείων, εργαστήριο και αίθουσες ανάπαυσης. «Για το εσωτερικό, ήταν λογικό να υπάρχουν σκληρές επιφάνειες που ήταν μονωμένες και είχαν κάποια θερμική προστασία, καθώς ο χώρος όπου λειτουργούν οι αντλίες δεν θα είναι ελεγχόμενος από το κλίμα», λέει ο Steele. Είπε ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να κυμαίνονται από 55 βαθμούς F έως 100 βαθμούς F τους καλοκαιρινούς μήνες. «Το InsulTech ήταν τέλειο για αυτό», σημειώνει ο Steele, ο οποίος στην πραγματικότητα ανέτρεψε το μπλοκ 3 τμημάτων InsulTech, έτσι ώστε το Trendstone™ σε χρώμα Sundown να κοιτάζει προς τα μέσα, για μια ωραία αισθητική.Έργο Ατλάντα

Το όραμα του αρχιτέκτονα είχε ως αποτέλεσμα έναν υπέροχο συνδυασμό μορφής και λειτουργίας. Η μεγαλειώδης κατασκευή διαθέτει ένα φυσικό προκατασκευασμένο εξωτερικό κέλυφος από σκυρόδεμα, με μια είσοδο εστιακού σημείου που περικλείεται από δύο υψηλές παραστάδες, οι οποίες σχηματίζουν μια πύλη για μια εντυπωσιακή τοξωτή γυάλινη πόρτα. Το συγκρότημα θα χρησιμεύσει ως άγκυρα για την εξελισσόμενη αισθητική του πάρκου και σύντομα θα συμπληρωθεί από το παρακείμενο Bellwood Reservoir, την επόμενη προσθήκη σε αυτή τη σαρωτική μεταμόρφωση.

Ο σταθμός Hemphill

Αν και μικρότερος σε κλίμακα, ο Αντλιοστάτης του Σταθμού Επεξεργασίας Νερού Hemphill απαιτούσε πολύπλοκο συντονισμό από τους κτίστες. Οι κατασκευές περιλάμβαναν ένα εργαστήριο με τοίχους 12 ποδιών και μια ηλεκτρική εγκατάσταση με τοίχους 18 ποδιών. Επιπλέον, στις προσόψεις των κτιρίων χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά χρώματα καπλαμά.

Ο Λάμπερσον θυμάται, «Οι περιορισμοί χώρου στο χώρο μας έκαναν δύσκολο να απλώσουμε το σχέδιο στο έδαφος. Αυτός ήταν ένας άλλος τομέας όπου εργαζόταν με τον Len [Browning of Echelon] έκανε πραγματικά τη διαφορά. Τα διαγράμματά του έδειχναν ακριβώς πόσα μπλοκ από κάθε χρώμα πήγαν».

Κατά τη φάση σχεδιασμού του αντλιοστασίου Hemphill, ο Steele σημείωσε την αρχιτεκτονική μικτού στυλ των γύρω κτιρίων. «Βρίσκεται σε μια ελαφριά βιομηχανική περιοχή όπου υπάρχουν τα πάντα, από ένα μπλε κατάστημα Ikea μέχρι παραδοσιακά κτίρια από τούβλα, καθώς και διαμερίσματα με γυψομάρμαρο και άλλα που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», εξηγεί. Με την περιοχή Westside που προβλέπεται να υποστεί ευρεία ανάπτυξη, οι αρχιτεκτονικές τάσεις είναι κάπως δύσκολο να προβλεφθούν.

Ως εκ τούτου, πάρθηκε η απόφαση να σχεδιάσουμε κάτι όσο το δυνατόν πιο απλό για εξοικονόμηση κόστους — αλλά με λίγη επιπλέον πίτσα για από κοντά. «Έχει λίγο περισσότερη αίσθηση από ένα τυπικό βιομηχανικό κτίριο, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζεται συντήρηση», εξηγεί ο Steele.

Ο Steele δημιούργησε ένα μοτίβο που εναλλάσσεται μεταξύ Trendstone και Trendstone Plus, και τα δύο σε χρώμα Haydite. Η έκδοση „Plus“ προσφέρει ένα ομαλό φινίρισμα terrazzo, το οποίο πρόσθεσε ένα αστραφτερό αποτέλεσμα στον εκτεθειμένο τοίχο—με τα CMU με υφή Mesastone σε χρώμα Sedalia ως ανοιχτόχρωμη λωρίδα έμφασης.

«Υπήρχαν πολλές αρθρώσεις ελέγχου που έκαναν τη δουλειά του κτιστή πιο περίπλοκη λόγω του σχεδίου που έβαλα, αλλά πετύχαμε αυτό που έψαχνα», θυμάται ο αρχιτέκτονας. Παρά τον λειτουργικό σχεδιασμό των κτιρίων, σημειώνει, «Αν τα δεις από κοντά, εκπλήσσεσαι ευχάριστα από το σχέδιο που μπορεί να βρεις στον τοίχο».

«Παρότι είναι απλά κτίρια, το InsulTech με τα φινιρίσματα Trendstone και Mesastone τους δίνει μια ωραία αίσθηση. Θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι τα δημοτικά κονδύλια πηγαίνουν προς κάτι ωραίο, ειδικά επειδή πρόκειται για πολύ μόνιμες δομές», προσθέτει ο Steele.

Ως δημοσίως προσβάσιμο δημοτικό έργο, οι σχεδιαστές της Ατλάντα χρειάζονταν τα υλικά να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και να καθαρίζονται εύκολα. Αυτό ήταν απαραίτητο για την τοποθεσία Hemphill, όπου το εξωτερικό είναι επιρρεπές σε γκράφιτι. «Με το στεγανωτικό που είναι ενσωματωμένο στην επιφάνεια του μπλοκ στο εργοστάσιο, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα στον καθαρισμό, αν συμβεί», λέει ο Steele.

Αποχέτευση ομβρίων

Στο παρελθόν, ο Steele και οι συνεργάτες του έχουν συνεργαστεί με το τμήμα λεκανών απορροής της Ατλάντα σε πολλά έργα για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων σε νέες τοποθεσίες. Με ένα παλιό αποχετευτικό σύστημα, η απορροή νερού αποτελεί κεντρικό μέλημα για οποιαδήποτε νέα δημοτικά έργα. Καθώς περισσότερη γη καλύπτεται από κτίρια και πεζοδρόμια, η απορροή των ομβρίων υδάτων έχει λιγότερα σημεία για αποστράγγιση σε ένα εξαιρετικά αδιαπέραστο αστικό περιβάλλον.

Για τον τρόπο πρόσβασης στο Hemphill, «Επιλέξαμε το διαπερατό επίστρωμα Aqualine™ 9L της Belgard, ένα προφίλ 9Χ9 ιντσών, επειδή ο οδοστρωτήρας σε σχήμα L ταιριάζει καλά στην περιοχή», εξήγησε ο Steele. «Είχε επίσης τα πλεονεκτήματα των σημείων LEED και των ιδιοτήτων αποστράγγισης, καθώς και την ικανότητά του να αντέχει στην κανονική κυκλοφορία βαρέων φορτηγών. Το Aqualine 9L βοηθά στο να διατηρείται το νερό στην περιοχή τόσο πολύ ώστε να εισχωρεί πίσω στη γη και να αποτρέπεται η απορροή», εξηγεί ο Steele.

Ο επόπτης της σήραγγας Weslowski σχολίασε σε μια πρόσφατη περιήγηση στο χώρο: «Απλώς έβρεχε όλη τη νύχτα και δεν υπάρχουν λακκούβες εδώ τριγύρω. Λατρεύω αυτές τις πλακόστρωτες!»

Αυτό το ίδιο λιθόστρωτο χρησιμοποιήθηκε το 2016 για δρόμους κοντά στο έργο Hemphill, το οποίο είχε τη διάκριση ότι ήταν το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης διαπερατών πεζοδρομίων στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με την ομάδα του Belgard, «Οι διαπερατές επιστρώσεις επιτρέπουν στο νερό της βροχής να περάσει απευθείας μέσω μιας φθαρμένης επιφάνειας σε μια υποκείμενη πέτρινη δεξαμενή που αποθηκεύει προσωρινά την επιφανειακή απορροή προτού διεισδύσει στο υπόβαθρο». Αυτά τα πλακόστρωτα έχουν βοηθήσει με την αποστράγγιση καταιγίδων σε ορισμένες από τις πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες περιοχές της Ατλάντα.

Με την πρώτη φάση που προβλέπεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη για το τοπίο του Westside της Ατλάντα. Καθώς επεκτείνεται, το Westside Park προβλέπεται να προσελκύσει πλήθος δημιουργών ακινήτων και επιχειρήσεων στις γύρω περιοχές. Τα μονοπάτια του πάρκου θα συνδεθούν τελικά με τη γραμμή Atlanta BeltLine, καθιστώντας την περιοχή ακόμα πιο προσιτή στους επιβάτες της πόλης. Ο μετασχηματισμός Westside είναι μέρος ενός ευρύτερου οράματος για να διασφαλιστεί ότι η Ατλάντα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στο παρατσούκλι της—Αυτοκρατορία του Νότου.

Schreibe einen Kommentar