Εγκατάσταση ή επισκευή ενός καταστρώματος; Συμβουλές για την αγορά ποιοτικού λεκέ από ξύλο

5
Εγκατάσταση ή επισκευή ενός καταστρώματος;  Συμβουλές για την αγορά ποιοτικού λεκέ από ξύλο
image_pdf
λεκές

Βάφετε τα ξύλινα καταστρώματα κάθε ή δύο χρόνια ανάλογα με τη φθορά και τον καιρό. Φωτογραφία: Nova USA Wood Products.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών ξοδεύουν ετησίως οπουδήποτε από χιλιάδες δολάρια έως δεκάδες χιλιάδες για την κατασκευή νέων καταστρωμάτων, τη διόρθωση παλαιότερων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των εξωτερικών χώρων. Σε μια προσπάθεια να δουν μακροχρόνια, ποιοτικά αποτελέσματα, μερικοί μπορεί να επιλέξουν ξύλινα καταστρώματα από αληθινό σκληρό ξύλο —όπως το Ipe, το Cumaru και το Batu—για τη φυσική ομορφιά, την ανθεκτικότητα και τη σκληρότητά του, καθώς και τη φυσική του αντοχή στη φθορά, τη σήψη και τους τερμίτες και σφάλματα.

Ωστόσο, οι εργολάβοι τοπίου θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες ότι σχεδόν κάθε κατάστρωμα απαιτεί κάποια μορφή συντήρησης πέρα ​​από την περιστασιακή ηλεκτρική πλύση ή καθαρισμό για να αποφευχθούν τα φύκια, η ανάπτυξη μυκήτων και ο αναπόφευκτος αποχρωματισμός που συνοδεύει την ηλικία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εργολάβους που εργάζονται σε υγρές, υγρές συνθήκες και ζεστά, ξηρά κλίματα, όπου το ξύλο, η επένδυση, τα καταστρώματα και η περίφραξη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο γκριζάρισμα, τη ζημιά από το νερό και τις επιβλαβείς ακτίνες UV.

Τα καταστρώματα από σκληρό ξύλο που εκτίθενται σε επίθεση από ηλιακό φως και υγρασία για ένα χρόνο θα πρέπει να λερώνονται κάθε ή δύο χρόνια ανάλογα με τη φθορά, τη σχίση και τον αποχρωματισμό. Μια απλή δοκιμή που μπορεί εύκολα να εκτελεστεί περιλαμβάνει το πιτσίλισμα νερού στην επιφάνεια του καταστρώματος. Αν ξεκολλήσει, πιθανότατα μπορεί να περάσει άλλο ένα χρόνο χωρίς να λερωθεί. Αλλά αν το νερό μουλιάσει στο ξύλο, είναι σίγουρα καιρός να προσθέσετε άλλη μια στρώση λεκέ.

Τώρα, η πραγματική πρόκληση: η επιλογή του σωστού λεκέ από τα εκατοντάδες μείγματα με βάση το λάδι και το νερό που οριοθετούνται από τη φαινομενικά ατελείωτη ποικιλία διαφανών, ημιδιαφανών, ημιστερεών και στερεών επιλογών. Αυτό προστίθεται στις ιδιότητες προστασίας, μακροζωίας, εφαρμογής και κάλυψης που διαφέρουν εγγενώς μεταξύ των διαφορετικών προϊόντων.

Νερό & Λάδι

Ενώ πολλοί λεκέδες με βάση το νερό ισχυρίζονται ότι διαρκούν για χρόνια και συχνά στεγνώνουν πιο γρήγορα με λιγότερη οσμή, οι περισσότεροι δεν προσφέρουν την προστασία UV που παρέχεται από πολλούς υψηλής ποιότητας λεκέδες με βάση το λάδι. Πρόσθετες εκτιμήσεις αφορούν τις διαφορές ποιότητας και απόδοσης που υπάρχουν ακόμη και σε κορυφαίες μάρκες λεκέδων με βάση το λάδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό ξεκινά από τη σύνθεση του ίδιου του λεκέ και στη συνέχεια επεκτείνεται στην πολλαπλή ποικιλία αναστολέων UV, χρωστικών, βαφών, μυκητοκτόνων και ελαίων που περιλαμβάνονται στα σημερινά προϊόντα.

Για παράδειγμα, πολλά από τα λάδια που χρησιμοποιούνται συνήθως σε λεκέδες ξύλου τείνουν να αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί φιλοξενούν ακόμη και ωίδιο και μούχλα, όπως το λινέλαιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο να μαυρίσει ή να αποχρωματιστεί το ξύλο. Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που χρησιμοποιούνται αυτά τα λάδια από ορισμένες εταιρείες είναι επειδή μειώνουν το κόστος του προϊόντος, ανεξάρτητα από τα κατώτερα αποτελέσματα.

Όσον αφορά την επιλογή λαδιών, το πολυμερισμένο λάδι tung έχει αποδείξει την ικανότητά του να συντηρεί το ξύλο και να υπερτερεί των άλλων προϊόντων — αν και πολλοί χρήστες είναι απενεργοποιημένοι λόγω του μεγάλου χρόνου που χρειάζεται για να στεγνώσει. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν προσθέσει υψηλής ποιότητας ξηραντικούς και σκληρυντικούς παράγοντες για να μειώσουν δραστικά τον χρόνο στεγνώματος από εβδομάδες σε ημέρες. Άλλα πλεονεκτήματα του πολυμερισμένου λαδιού tung είναι η μακροχρόνια ικανότητά του να διατηρεί το χρώμα με την πάροδο του χρόνου και η φυσική του αντοχή στο ωίδιο και τη μούχλα.

Όσον αφορά τις βαφές και τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στους περισσότερους λεκέδες, οι χρωστικές trans-oxide συνήθως θεωρούνται ως οι πιο σταθερές στο χρώμα από τις δύο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ο λεκές να διατηρεί το αρχικό του χρώμα περισσότερο από αυτές που περιέχουν χρωστικές ή στερεές χρωστικές. Ωστόσο, οι εργολάβοι θα πρέπει να σημειώσουν ότι οι λεκέδες που περιέχουν χρωστικές ουσίες trans-oxide δεν είναι φθηνοί και συχνά έχουν υψηλότερη τιμή, αν και η ποιότητα της εφαρμογής τους κάνει να αξίζουν το κόστος σε πολλές περιπτώσεις.

Αλλα συστατικά

λεκές

Λεκέ από καρυδιά ExoShield στο Ipe. Φωτογραφία: Nova USA Wood Products.

Επιπλέον, οι εργολάβοι δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουν λεκέ ξύλου χωρίς να λάβουν υπόψη το ευρύ φάσμα των συστατικών. Αμερικάνικης κατασκευής μυκητοκτόνα, αναστολείς υπεριώδους ακτινοβολίας και χρωστικές τρανς-οξειδίου γενικά συνδυάζονται για να αντιστέκονται καλύτερα στο νερό, το οξύ και το ξεθώριασμα. Αυξάνουν επίσης ενεργά την ικανότητα του ξύλου να αντιστέκεται στο ράγισμα ή τη στρέβλωση, γεγονός που ενισχύει τη σταθερότητα και αναδεικνύει τη φυσική λάμψη και ομορφιά του ξύλου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι λεκέδες υψηλότερης ποιότητας χρησιμοποιούν τους ίδιους αναστολείς υπεριώδους ακτινοβολίας που βρίσκονται στα χρώματα αυτοκινήτων, κάτι που είναι ένας άλλος λόγος που τα προϊόντα ανώτερης ποιότητας τείνουν να κοστίζουν περισσότερο, αλλά παράγουν αποτελέσματα υψηλότερης ποιότητας.

Άλλα πλεονεκτήματα των ποιοτικών συστατικών περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του ξύλου, μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά σε έντονα κλίματα και ασφαλέστερη και ευκολότερη χρήση. Με υψηλότερους λεκέδες, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε ή να τρίψετε την προηγούμενη στρώση πριν την εφαρμογή και παράγονται μικρότερες ποσότητες VOCs (Volatile Organic Compounds) για να διασφαλιστούν καλύτερα αποτελέσματα για τον χρήστη και το περιβάλλον.

Υπάρχουν πολύ περισσότερα στην επιλογή του λεκέ από ξύλο παρά στην τιμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συστατικά και τα συστατικά διαφέρουν σημαντικά, ενώ παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη διάβρωση του ξύλου και στη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση του πελάτη σας.

Smith is Nova USA Wood Products‘ Διευθυντής προϊόντων ExoShield και διαχειρίζεται τις πωλήσεις καταστρωμάτων και παρακαμπτηρίου δυτικών ΗΠΑ. Η Nova USA Wood Products ιδρύθηκε το 2005 για να παρέχει ανώτερης ποιότητας προϊόντα και αξεσουάρ σκληρού ξύλου σε ανταγωνιστικές τιμές στη σημερινή αγορά κατοικιών και εμπορικών κτιρίων.

Schreibe einen Kommentar